5 Tips tegen spierpijn!

Spierpijn.. de meeste sporters hebben er een haat-liefdeverhouding mee. Spierpijn is pijnlijk, maar betekent vaak dat je goed getraind hebt. In deze blog geven we je vijf tips waarmee je spierpijn, met de nadruk op pijn, kunt beperken. 

Spierpijn, hoe zit het ook alweer?

Spierpijn wordt veroorzaakt door kleine scheurtjes in je spieren, die je oploopt tijdens zware inspanning. Je spieren groeien als de scheurtjes weer gerepareerd worden met extra weefsel. Spierpijn is dus eigenlijk een heel goed teken als je bezig bent met spieropbouw. Dat het uiteindelijke effect positief is, betekent natuurlijk niet dat spierpijn fijn voelt. Als je er veel last van hebt gedurende de dag wil je hier zo snel mogelijk vanaf, toch? Lees snel verder voor onze tips!


Tip 1. Eet voldoende eiwitten en koolhydraten.

Voeding speelt een belangrijke rol bij het behalen van je sportdoelen. Zonder de juiste voeding zullen je spieren niet groeien. Voor optimale spieropbouw én om te herstellen van spierpijn zijn eiwitten en koolhydraten belangrijke voedingsstoffen om binnen te krijgen. Dit zorgt voor een verhoogd eiwitsynthese, waardoor het herstel van je spieren bevorderd wordt.


Tip 2. Slaap je wel genoeg?

Slaap je minder dan 8 uur op een dag? Dan slaap je zeer waarschijnlijk te weinig. Dat kan één van de redenen zijn dat je last hebt van spierpijn. Tijdens je slaap heeft je lichaam pas echt tijd om te herstellen. Voldoende slaap is daarom essentieel wanneer je veel en zwaar traint. Als je te weinig slaapt zullen je resultaten tegenvallen, hoe hard je ook traint. Om de kans op spierpijn te verkleinen, is het belangrijk dat je voldoende slaapt. De aanbevolen hoeveelheid slaap is 8 uur per nacht.


Tip 3. Combineer warmte en kou.

We snappen dat niet iedereen de mogelijkheid heeft om als Cristiano Ronaldo in een ijsbad te zitten na je training, maar een douche kan je helpen om sneller te hertellen. Als je warm en koud water afwisselt zorg je ervoor dat je bloedcirculatie op gang komt. Om de twee minuten wisselen tussen 40 graden en 10 graden is een goede leidraad. Het is even doorzetten, maar het levert je minder spierpijn op.


Tip 4. Doe die cooling-down tóch maar wel.

Na een zware training heb je er waarschijnlijk helemaal geen zin meer in, maar vergeet de cooling-down niet. Door een cooling-down te doen na je training koelt je lichaam geleidelijk af en past je bloedsomloop zich weer langzaam aan. Hierdoor worden afvalstoffen zoals melkzuur sneller afgevoerd. Dit is een stofje dat vrijkomt bij zware inspanning en vertraagt het herstel van de spieren. Na een zware benentraining kun je dan alsnog met de benenwagen naar huis.


Tip 5. Drinken, drinken, drinken (nee, niet alleen water).

Drink voldoende water, zodat je spieren soepel blijven. Schiet de kramp in je spieren? Je lichaam geeft het signaal dat je meer moet drinken. Geniet jij ook van een lekker kopje koffie? Dan hebben we goed nieuws! Onderzoek toont namelijk aan dat cafeïne goed werkt tegen spierpijn. Vooral als je krachttraining doet kun je hier positieve effecten van merken. Als een krachtsporter voor het sporten 5 mg cafeïne per kilogram lichaamsgewicht drinkt, is de spierpijn aanmerkelijk minder dan wanneer de workout wordt uitgevoerd zonder cafeïne. Drink dus gerust een bakkie voordat je gaat sporten.

Zou je het leuk vinden om meer adviezen te krijgen gericht op jouw sportdoel of wil je weten hoe het er voor staat met jouw spiermassa en vetpercentage? Plan dan gerust een FitCheck bij ons in!