Vetten: Alle uitleg en tips!

Wat zijn nou precies gezonde en ongezonde vetten? Vaak zorgt het voor veel verwarring. Helaas ontkomen we niet aan de ongezonde vetten omdat ze in veel van onze dagelijkse voeding aanwezig zijn.

Welke soorten vetten zijn er?

Er bestaan verschillende soorten vetzuren, onverzadigde en verzadigde vetzuren. Als voedingsstof zit vet in bijvoorbeeld halvarine, olie, vlees, kaas, koek, snacks en sauzen. Vet is altijd een mengsel van vetzuren. Vet speelt een rol bij hart- en vaatziekten, overgewicht en kanker. Verder vervult het verschillende functies in het lichaam. 

Welke vetten kun je beter zoveel mogelijk mijden?

Verzadigd vet en transvet. Het advies is om verzadigd vet zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet, zodat het grootste gedeelte van de vetinname uit onverzadigd vet bestaat. Daarmee daalt de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Dit kan bijvoorbeeld door roomboter en harde margarines te vervangen door halvarine, zachte en vloeibare margarine of oliƫn. Daarnaast bevatten vette vleessoorten, koek, gebak en snacks veel verzadigd vet. Deze kunnen vervangen worden door vis en noten.

Hoeveel vet mag je maximaal binnenkrijgen?

Voor een gemiddelde Nederlandse man, die weinig beweegt, komt 35 energieprocent neer op ongeveer 100 gram vet per dag. Voor de gemiddelde Nederlandse vrouw is dat circa 80 gram.